Inveseringsskolan del 2: Risk, Kostnader och hur du lägger en order

 

Då kommer del 2 i min investeringsskola, har du inte läst Del 1 (direktlänk) rekommenderar jag att du gör det innan.
 

Jag vill börja med att klargöra två saker: 

1. Investeringar är förenade med risker och du kan förlora ditt satsade kapital.

2.Var kritisk och gör egna efterforskningar, att lyssna till mina (eller andras) åsikter/förslag är inte ett heltäckande underlag.

 

I del 2 skriver jag om risker och riskspridning, kostnader i samband med investeringar och hur du lägger en order. 
 

Risk och risknivå 

Investeringar i aktier är förenat med risk – i korta drag innebär det att du kan förlora allt kapital du satsat (dock aldrig mer än så) men du kan också tjäna stora summor pengar om du investerar rätt.

Är man beredd att ta lite risker kan du få pengarna att växa snabbare (du får en högre avkastning), men risken är då också större att du förlorar pengarna.

När du investerar, sprid riskerna. Satsa inte hela ditt kapital i ett bolag, skulle något tråkigt hända bolaget (exempelvis konkurs) kan dina aktier bli värdelösa och i värsta fall förlorar du hela ditt investerade kapital.

 En generell rekommendation brukar vara att man ska investera i minst 10-15 bolag inom ett par olika branscher.  

 

 

Courtage

Courtage är en köp- och säljavgift som du betalar för att handla med aktier. Hur stort detta courtage är beror på vilken mäklare/bank du handlar genom. Vissa banker erbjuder nya kunder/småsparare att handla courtagefritt upp till en viss investeringsnivå. Det kan vara värt att kolla upp detta innan du börjar handla.

Exempelvis kan banken säga att de tar en viss procentsats av investeringsbeloppet (ex. 0,25%) eller minst 30 kr för att genomföra en transaktion.

 Det innebär att om du väljer att köpa en aktie för 100 kr kommer du få betala 130 kr. Därför rekommenderas att du antingen köper i större kvantiteter vid färre tillfällen eller att du lyckas handla utan courtage.

 Är din utgångspunkt är att göra mindre affärer (exempelvis månadsspar); leta efter en mäklare med lågt minimicourtage (alltså det fasta priset, 30 kr, i exemplet ovan).

 FOTO: exempel på cortage nos Nordnet

 

Investeringssparkonto (ISK)

Nu kommer vi till något som många tycker är krångligt, deklarera – du har nämligen en skyldighet att betala inkomstskatt på eventuella vinster du gör.

 Med ett ISK kan du göra affärer utan att behöva rapportera dessa till skatteverket. Du behöver inte skatta för dina eventuella vinster utan betalar istället en årlig schablonskatt på ditt innehav. Denna skatt är relativt låg vilket gör ISK till ett bra sparalternativ.

ISK är enkelt och du slipper hålla koll på deklarationen, detta har dock en motsida och det är istället att du betalar schablonskatten oavsett om du gör vinst eller förlust.  

Att öppna ett ISK är kostnadsfritt.

 Som småsparare rekommenderar jag starkt detta alternativ, vill du titta på andra möjligheter kan du läsa mer om Värdepappersdepå eller kapitalförsäkring (likt ISK men med lite andra villkor) men det är ingenting jag tar upp här.

 

Lägg en order

 När du ska köpa eller sälja aktier så lägger du en order och denna gäller vanligtvis en dag. Får du inget avslut under handelsdagen tas orden bort från marknaden (du kan även lägga en flerdagarsorder men vanligast är att du lägger en order för en handelsdag). Du kan själv välja till vilket pris du lägger en order men för att få till en affär krävs att det finns en motpart som är villig att köpa eller sälja till ditt angivna pris. Vilket pris du bär sätta på aktien kan du se i orderdjupet, där kan du följa tidigare affärer av din aktie och vad andra har köpt och sålt för.

 

foto: Att lägga en order 

 

Har ni tankar, frågor eller reflektioner kring dagens inlägg. skriv en kommentar eller mala mig på [email protected] 

 

 
 

Kommentera här: